Laddar Evenemang

MESSIAS i Konserthuset med Orfeus Barock, S:t Jacobs Kammarkör och solister

december 12 @ 15:00 - 17:00 konserthuset, Hötorget 8 Sverige
230kr – 440kr

Orfeus Barock Stockholm tar sig an ett mästerverk tillsammans med Manfredo Kraimer, ledare och violinist. I ett samarbete med S:t Jackobs Kammarkör och skandinaviska stjärnsolister framför de Händels monumentala mästerverk.

Messias var från början avsett att framföras vid påsk och uruppfördes vid en välgörenhetskonsert i Dublin den 13 april 1742. Det blev omedelbart en stor framgång och Händel uppförde det till förmån för Londons barnsjukhus varje år fram till sin död 1759.

Men det var först under 1800-talet i USA som Messias kom att bli en angelägenhet för december och juletider (bara första delen behandlar Jesu födelse, medan den andra delen berättar om hans död och den tredje behandlar återuppståendelsen). I dag förknippar vi Händels Messias med julen, och kanske är ett skäl att det finns andra starkt påskrelaterade mästerverk – framför allt Matteuspassionen av Bach.

I Messias har en rad berättelser från gamla och nya testamentet sammanställts, där var och en gestaltas med barockens musikaliska uttrycksmedel som spänner över andlig upphöjdhet till temperamentsfull vilja. Bland de mest kända avsnitten är den så kallade Halleluja-kören.

OBS! Konserten ges med två pauser.

Orfeus Barock Stockholm

Manfredo Kraemer ledare & violinist

S:t Jacobs Kammarkör

Maria Keohane sopran

Marianne Beate Kielland alt

Anders J Dahlin tenor

Karl-Magnus Fredriksson bas/baryton

  • Comments

Detaljer

Datum:
december 12
Tid:
15:00 - 17:00
Pris:
230kr – 440kr
Evenemang Kategori:

Plats

konserthuset
Hötorget 8 Sverige
+ Google Map